SIK SORULAN SORULAR
İCRA VE İFLAS HUKUKU
Soru
Haczedilen Eşya Borçluya Ait Değilse Ne Yapılmalıdır?
Cevap
Haczedilen eşyanın borçluya ait olmaması halinde bu durum borçlu tarafından icra memuruna ifade edilir ve haciz tutanağına yazılır. Bu halde eşyanın sahibi olduğu bildirilen kişiye durum bildirilir. Üçüncü kişinin “istihkak davası” açma hakkı vardır.
Karmaşık bir dava olup hukuki yardım alınması önerilir. Haksız bildirim yapılması halinde tazminat ödeme yükümlülüğünüz doğabilir.
Soru
Haciz İşlemine Karşı Şikâyet Hakkı Var Mıdır?
Cevap
Haciz işlemi memur işlemi olup kanuna aykırılık söz konusu ise icra mahkemesine şikayet davası açabilirsiniz. Bu dava süreye tabi değildir. Kanuna göre, haciz sırasında borçlu kişi orada değilse icra dairesi haciz tutanağını örneğin borçlu ile aynı konutta oturan yetkili kimseye tebliğ eder. O da yoksa icra dairesi, haciz tutanağını 3 gün içinde incelemesi için alacaklı ve borçluyu icra dairesine davet eder.
Konu ile ilgili Kanunun 103. maddesi şu şekildedir: “Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur. Kanunen ilavesi gereken müddetler mahfuzdur.”
Haciz sırasında borçlu veya alacaklı adına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunduğu takdirde haciz tutanağının bir örneği bulunan şahsa verilir. Borçluya veya alacaklıya ayrıca haber verilmez.
Soru
İtiraz Etmemenin Sonuçları Nelerdir?
Cevap
İtiraz etmemeniz halinde, itiraz süresi sonunda hakkınızdaki icra takibi kesinleşir. Takip kesinleştikten sonra evinize hacze gelinebilir, bankada bulunan paralarınıza, gayrimenkullerinize ve üçüncü kişilerde bulunan hak ve alacaklarınıza haciz konulabilir.
Soru
Tebligatın Usulsüzlüğünün Tespiti Hangi Halde İstenir?
Cevap
Tebligat eğer kanuna uygun yapılmamış ise, öğrenildiğinde 7 gün içinde icra mahkemesinden tebligatın usulsüzlüğü ile öğrenme tarihinin tespitini şikayet yolu ile isteme hakkınız bulunmaktadır.
Aynı gün icra müdürlüğüne de itirazlarınızı içeren dilekçe vermekle yükümlüsünüz. İddia ettiğiniz usulsüz öğrenme tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Şikâyet davası sürenin işlemesini durdurmaz.
Soru
İcra Emri Veya Ödeme Emri Geldiğinde Ne Yapmalıyım Ve Yasal Haklarım Nelerdir?
Cevap
Ödeme/icra emri mal ve haklarınızın haczedilmesinden önceki son aşama olabilir. Bu belgeleri dikkatle okuyunuz. Alt kısımlarında yapmanız gerekenler ve yasal haklarınız yazılıdır. Bu haklarınızı kullanınız. Ödeme/ icra emrinde yazılı metin size zor ve karmaşık geliyorsa hukuki yardım almanız önerilir.
Soru
Ödeme Emri / İcra Emri Farkı Nedir?
Cevap
Her ikisi de ödemediğiniz bir borç bulunduğunu ve icra müdürlüğü aracılığı ile tahsil edileceğini bildiren belgelerdir. İcra takibinin birden çok çeşidi vardır:
İlamsız takip
Kambiyo senetlerine özgü takip
İlamlı takip
İlamsız takip ve kambiyo senetlerine özgü takip yolunda ödeme emri, ilamlı takipte icra emri gönderilir.
Soru
Senedin İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Cevap
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir.
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
Eğer borçlu borcundan dolayı bir itirazı olacaksa 5 iş günü içerisinde bu itirazda bulunur aksi takdirde 10 gün içerisinde bu borcunu ödemek zorundadır. Kişi borcunu ödemediği takdirde bu senetle ilgili 3 yıllık bir zaman aşımı süresi vardır. Alacaklı bir icra dairesine müracaat ettiği takdirde bu 3 yıllık zaman aşımı süresi durur ve yeni bir 3 yıllık zaman aşımı süresi başlar.
Borçlunun bu senedi ödeme imkânı ve mal varlığı yoksa alacaklı bu senedi kendisinden tahsil edemez ama borçlu ilerde herhangi bir mal sahibi olursa veya ücret karşılığı bir işe girerse icra dairesine alacaklı tarafından bu kişinin çalışmaya başladığı yada herhangi bir malının olduğu aktarılırsa kişinin çalıştığı yerdeki maaşının 1/4’üne haciz koyulur.
Soru
Senet Düzenlenirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Cevap
Senedi borçlu olan taraf kendi el yazısıyla düzenlemelidir.
Senede imza atılmadan mutlaka iki taraf da okumalıdır.
Senet imzalandıktan sonra borçlu olan mutlaka fotokopisini almalıdır.
Eğer senede dair ayrıyeten hazırlanmış bir sözleşme varsa her nüshasından birer tane taraflarda bulunmalıdır.
Senet ödendiğinde özellikle imza kısmı oradan yırtılıp atılmalı,
Üzerine bedeli ödenmiş, tahsil edilmiştir kaydı düşülmeli,
Mümkünse şu tarihli şu tutarlı senede ilişkin hazırlanan diye not düşülerek makbuz alınmalıdır,
Ödense bile senet bir süre muhafaza edilmeli, ileride doğabilecek anlaşmazlık, sahte senet olaylarına karşı önlem alınmalıdır.
Boş senede kesinlikle imza atılmamalıdır.